L’Autòdrom, escenari del rècord mundial de quilòmetres en pista

L’Autòdrom Terramar suma una nova fita a la seva centenària història: el rècord de quilòmetres en pista durant 24 hores. El pilot Valerio Boni va arribar directament des de la Llombardia italiana per assolir aquesta gesta els dies 6 i 7 de març passats. En total, va recórrer 1.233 quilòmetres i va fer 615 voltes al circuit.

Per assolir aquest rècord –que va entrar en el Llibre Guinness–, Valerio Boni va utilitzar una històrica Vespa del 1978, la mateixa que ara fa 45 anys va fer servir per batre el rècord de les 24 hores en pista per primer cop. Va ser al circuit Pirelli de la localitat italiana de Vizzola. Aquella fita, però, no va quedar registrada oficialment, ja que no hi havia un servei oficial de cronòmetre.

Però en aquesta ocasió, tot estava a punt. L’equip de Valerio Boni, arribat directament des d’Itàlia, va preparar la cursa de manera detallada, amb tots els detalls necessaris coberts. També es va contractar un servei de cronòmetre, amb la companyia catalana Blunik, que va poder certificar tots els temps de cadascuna de les 615 voltes.

La prova va començar dimecres 6 de març, a les 12 h del migdia, i va finalitzar 24 hores després. Durant tot aquest temps, Valerio Boni va estar damunt la seva Vespa permanentment en marxa. No va posar el peu a terra en cap moment, ni tan sols per omplir el dipòsit –que ho va haver de quatre vegades–, ja que ho feia des d’una altra Vespa del seu equip, a través d’un tub i totes dues en moviment.

Durant la seva gesta, Boni va haver de suportar canvis de temperatures de fins a 13 graus, entre la matinada i el migdia. Per aquest motiu, va dur un equipament especialment adaptat per a totes dues situacions, especialment el fred.

El rècord que havia de superar el pilot italià era de 928 quilòmetres. Poc després de les 6 del matí –és a dir, quan encara faltaven gairebé sis hores per a culminar la cursa–, Boni va superar aquesta suma de quilòmetres. Tot i això, va mantenir-se ferm i resistint damunt la seva Vespa, fins a culminar les 24 hores previstes i arribar a la xifra dels 1.233 quilòmetres.

Valerio Boni va triar Terramar per dur a terme la seva gesta per tractar-se del circuit més antic d’Europa que conserva el seu disseny original.