L'Autòdrom, més que un circuit

L'Autòdrom, des del segle XIV

L'Autòdrom de Terramar va ser construït el 1922 i inaugurat el 1923. Alguns edificis ja existien, com ara Can Sidós o el Clot dels Frares. D'altres van ser construïts al mateix temps que la pista, durant 1922-1923. Dins del projecte de revitalització de l'espai, tots els edificis, actualment en molt mal estat, seran restaurats i reaprofitats per poder donar-los una nova vida.

La tribuna és un dels elements arquitectònics més rellevants i característics de l’Autòdrom. Projectada per Josep Maria Martino, la seva construcció es va fer en només quatre mesos i va estar perfectament ideada per a facilitar l’observació de les curses per part del públic. Orientada al nord, per evitar les molèsties del sol, les grades oferien una visió privilegiada del que succeïa a la pista.

Inicialment, el projecte preveia aixecar dues tribunes, però les dificultats econòmiques de l’empresa van impedir culminar al segona, de la qual es manté encara intacta l’estructura de la base. La tribuna finalment aixecada constava de tres cossos i incloïa quatre llotges oficials, dotades de tota mena de comoditats: menjador, calefacció, sanitaris…

El seu disseny va ser especialment modern i les característiques guarden notables paral·lelismes amb altres estructures de l’època, com vella tribuna del desaparegut estadi de Sarrià, a Barcelona (també del 1923), o l’Artemio Franchi de Florència (del 1930). Als anys seixanta, quan l’Autòdrom va esdevenir una granja avícola, la part del darrere es va cobrir per instal·lar-hi oficines i adaptar-la a producció del moment.

LA TRIBUNA

El projecte de reobertura de l’Autòdrom preveu recuperar l’estructura tal com es va dissenyar i realçar el seu valor noucentista. En els darrers anys ja hem dut a terme els primers treballs de reparació, que han permès, al mateix temps, adaptar-la com a escenari de presentacions, sessions fotogràfiques o, fins i tot, rodatges de videoclips.

Can Sidós, el mirador de l’Autòdrom Terramar

Can Sidós

A pocs metres de l’entrada de la corba nord, neix un petit camí de terra envoltat per albercoquers que condueix fins a l’entrada d’una majestuosa masia d’estil empordanès: Can Sidós.

Tot i el desconeixement sobre l’origen d’aquesta estructura, es dedueix que va ser construïda al segle XVIII i ampliada posteriorment al segle XIX. La seva ubicació fa de Can Sidós un espai privilegiat: construït sobre un turó, és el punt més elevat del circuit i ofereix una bonica panoràmica de l’entorn. És per aquesta raó que ha estat anomenat, històricament, “el mirador”.

Vols saber més detalls sobre aquest espai? Te’ls expliquem en aquest article dedicat a Can Sidós.  

Una de les joies oblidades del circuit, el Clot dels Frares. Tot i la desconeixença sobre com van ser els seus inicis, trobem les primeres referències escrites datades del segle XIV. Posteriorment, al voltant dels segles XV i XVI, es va construir la masia i la torre adjacent que hi trobem actualment.

El seu origen està estretament vinculat a l’àmbit religiós, donat que l’edifici va pertànyer a l’ordre religiosa de la Companyia de Jesús, rebent així el nom de “Clot dels Frares”. Finalment, el vincle que unia l’espai a l’àmbit religiós va arribar a la seva fi a principis del segle XX, quan va ser venut a Francesc Armengol, promotor de l’Autòdrom de Terramar.

Descobreix els detalls de la història que s’amaga darrere de l’edifici del Clot dels Frares.

Clot dels Frares

A l’interior de l’Autòdrom de Terramar, a pocs metres de la masia de Can Sidós, es troba l’edifici Champion. Una estructura que, al llarg de la seva història, ha estat protagonista d’algunes llegendes populars. Una d’elles se’n deriva del seu nom, i explica que la històrica marca nord-americana Champion va tenir una fàbrica de pistons a l’Autòdrom de Terramar.

Tot i que aquesta llegenda no sigui certa, el que sí podem afirmar és que el veritable origen d’aquest edifici el seguim trobant en el seu nom, “Champion”. Per descobrir la història, hem de viatjar fins a principis dels anys 1930, poc després que el cèlebre comte Edgar Von Morawitz adquirís l’Autòdrom de Terramar i fundés la raó social Construcciones Mecánicas Campeón. L’anglicisme “Champion”, amb el pas del temps, es va acabar imposant sobre el terme original.

Et convidem a llegir l’article dedicat a l’edifici Champion per descobrir els detalls de la història.

L’estat gairebé original i verge en què es troben els boxs, unit al fet que es presenten com un espai únic en el seu gènere, el converteixen en un indret d’arqueologia industrial automobilística summament interessant.

Els boxs formen part del patrimoni històric de l’Autòdrom de Terramar, i anys enrere van ser un dels escenaris principals en què alguns personatges destacats de la Barcelona de principis de segle van crear una autèntica atmosfera “racing”.

Segueix descobrint la història d’aquest espai i la seva evolució al llarg del temps en l’article dedicat als boxs de l’Autòdrom de Terramar.

Els boxs

¿Cómo era la cantina del Autòdrom en los años veinte? 1

La cantina

La cantina va ser construïda exclusivament per al personal de cavallerisses i dels boxs. Únicament feien ús d’aquest espai els mecànics o bé els propietaris dels cotxes que albergaven els boxs i que estaven a punt per sortir a pista. Per tant, a diferència dels circuits que trobem actualment, aquest espai estava tancat al públic.

Com era aquesta cantina als anys vint? T’expliquem quin van ser els materials utilitzats per a la construcció d’aquest espai, així com l’estil que es va seguir per construir-la, en l’article dedicat a la cantina de l’Autòdrom de Terramar.