Pioner, efímer, etern

L’Autòdrom de Terramar amaga una història que volem seguir recordant amb l’objectiu de fer-la perdurar en el temps. Anys enrere, a principis del segle XX, el circuit es va convertir en el centre d’una activitat frenètica al voltant del món de l’automobilisme. I és aquesta activitat esportiva, social i cultural la que volem recuperar amb el seu projecte de revitalització.

Un circuit pioner

L’Autòdrom de Terramar està situat al terme municipal de Sant Pere de Ribes i va ser construït l’any 1923. Les obres es van realitzar en només 300 dies, i els costos van ser de 4 milions de pessetes.

L’Autòdrom de Terramar es va convertir en una referència mundial de l’automobilisme, especialment quan es va organitzar el primer gran premi internacional de la història d’Espanya, una competició equiparable a l’actual campionat de Fórmula 1. És la quarta pista més antiga del món, després de les de Brooklands (1907), Indianapolis (1909) i Monza (1921). Va ser el primer circuit que es va construir a Espanya i el tercer d’Europa.

Actualment, l’Autòdrom de Terramar és l’únic circuit antic oval permanent al món.

Tot i convertir-se en un circuit referent del món del motor, els automòbils de competició evolucionaven ràpidament i la pista de seguida va quedar obsoleta. No van trigar en arribar les queixes dels pilots pels elevats peralts que afectaven la seguretat del circuit.

A més, l’elevada inversió per a la construcció del circuit, sumat a l’escàs pùblic que assistia a les proves, va fer que no es poguessin atorgar premis monetaris als pilots per les seves victòries. La manca d’aquesta recompensa va afectar seriosament la reputació del circuit, al qual la classe benestant barcelonina aviat va deixar d’assistir. Aquest descontent general va desencadenar una conseqüència que marcaria un punt d’inflexió en la història del circuit: l’any 1925 ja no s’hi realitzaven curses .

L’any 1929 l’Autòdrom va tornar a recuperar la seva activitat. El circuit va passar a mans d’Edgar Morawitz, i gràcies a la seva inversió es van poder reprendre les curses, a partir de l’any 1932, amb una prova del campionat espanyol de motociclisme. L’imminent esclat de la Guerra Civil, però, va tornar a aturar les competicions i el circuit es va acabar convertint en un camp d’instrucció de soldats.

El posicionament de Morawitz contra el règim de Francisco Franco el va obligar a abandonar la gestió de l’Autòdrom, per por a les represàlies de la dictadura. En aquells anys, els terrenys van canviar de propietaris diverses vegades fins que van passar a ser una explotació agrícola

La Guerra Civil va ser el detonant que va posar fi a l’activitat automobilística del circuit, que es va acabar convertint en un camp d’instrucció de soldats. Després de la guerra, els terrenys van canviar de propietaris diverses vegades fins que van passar a ser una explotació agrícola.

La granja Avimar va funcionar fins els anys 80 i va transformar notablement l’Autòdrom, per donar-li l’aspecte que té avui en dia. La grada històrica va tancar i es va convertir en una fàbrica de pinsos. A l’interior de l’anella es va conrear vinya, blat i fruiters; es va crear un sistema de reg amb basses i canals, i es van construir milers de meres quadrats de galliners, d’incubadores, de naus de porcs i vedelles.

Tot i que podria semblar llunyana de la funció original del circuit, l’activitat agrícola, finalment, va permetre preservar el lloc de la destrucció. A punt de fer cent anys, a Terramar tenim el circuit oval més antic del món en el seu estat gairebé original.

Per saber-ne més sobre la història de Terramar, vegeu:

Una existència efímera

AÑOS 1960

El circuit avui: una joia natural i cultural

Amb el projecte de revitalització de l’Autòdrom, es vol tornar a recuperar l’espai com a punt de trobada referent al territori. D’aquesta forma, es podrà assolir un doble objectiu: la difusió de la cultura local i el foment d’un vincle social. Per aquesta raó, s’hi habilitaran zones diferenciades que acolliran esdeveniments vinculats al món del motor, competicions eqüestres i altres celebracions que ajudaran a posicionar l’Autòdrom de Terramar com un espai referent per a la creació, la inspiració i la celebració d’actes culturals que promoguin els seus valors inherents.

En aquesta línia, la connectivitat ecològica de l’espai amb l’entorn també serà clau per a conservar l’Autòdrom com allò que sempre ha estat: una joia natural i cultural.