L’Autòdrom Terramar tornarà a obrir portes gairebé cent anys després

NOTA DE PREMSA

Es preveu una inversió de 25 milions d’euros i la creació de 200 llocs de treballs

L’Autòdrom Terramar tornarà a obrir portes gairebé 100 anys després

  • El projecte de recuperació d’aquest espai històric rep l’aprovació definitiva de la Comissió d’Urbanisme de la Generalitat per a donar-li una nova vida
  • L’espai acollirà la  celebració d’esdeveniments eqüestres en els mesos d’hivern oberts al públic, i d’altres de l’àmbit del motor, pel pes històric d’aquest espai en l’automobilisme. La plantació de més de 700 arbres i l’ampliació en un 50% del sòl agrícola són algunes de les mesures destacades en la vessant mediambiental
  • Pel que fa a equipament públic, es destinaran 25.000m2 de terreny per a equipament esportiu a l’aire lliure, 144.000m2 de zona verda mantinguda i 3.000 m2 de sostre d’equipaments

Barcelona, 9 de maig de 2020. Va ser l’any 1923 quan les portes de l’Autòdrom de Terramar, ubicat a Sant Pere de Ribes, es van obrir per a convertir a aquest espai en un dels primers circuits automobilístics del món. Gairebé un segle després, un nou projecte va rebre ahir l’aprovació definitiva de la Comissió d’Urbanisme de la Generalitat per a omplir novament de vida aquest lloc abandonat des dels anys 50 com a circuit i des dels 80 com a explotació agrícola. GRANDPRIX és el grup franc-espanyol de comunicació i organització d’esdeveniments esportius que des de 2016 està impulsant la seva recuperació perquè torni a ser un espai en el qual trobar-se i viure moments memorables en un entorn obert i natural, tant per als amants del motor i la seva història, com els del món eqüestre o els espais verds.

 

A què es destinarà l’espai? 

Respecte a l’activitat econòmica que s’hi desenvoluparà, donada l’àmplia experiència de GRANDPRIX en el sector de l’organització d’esdeveniments eqüestres, es preveu la celebració d’esdeveniments eqüestres en els mesos d’hivern oberts al públic; d’altres de l’àmbit del motor, per retre homenatge al pes històric que té aquest espai en l’automobilisme -tot i que es descarten les carreres-, i una zona hotelera amb 150 places -distribuïdes en petites vil·les i edificis molt ben integrats en el projecte paisatgístic- per acollir els participants en els esdeveniments i que la seva presència reverteixi en beneficis per a Sant Pere de Ribes, el Garraf i el conjunt de Catalunya. Es calcula que el primer esdeveniment eqüestre es pugui organitzar l’hivern de 2021/2022 i que els projectes de motor i hoteler es comencin a desenvolupar a partir de 2021. 

Pel que fa a preservar i millorar el valor natural de l’entorn on s’ubica l’Autòdrom, el projecte té una important càrrega paisatgística i mediambiental.  Entre altres mesures, destaquen la plantació de més de 700 arbres de 30 espècies diferents (totes autòctones, sense comptar flors, prats i arbustius), l’ampliació en un 50% del sòl agrícola i el pla de rehabilitació de la riera de Ribes, recollit en un conveni signat el passat mes d’abril amb l’Ajuntament de Sant Pere de Ribes. També es destinarà una hectàrea a hort ecològic i es duran a terme iniciatives per a la protecció de la biodiversitat com la introducció de ruscos, caixes niu, refugis per a llangardaixos i hotels d’insectes. 

En aquest document es poden consultar totes les mesures contemplades al respecte. Totes elles, fruit del treball durant més de 3 anys en col·laboració amb experts en ciències ambientals i organismes públics -entre altres, l’equip municipal de Sant Pere de Ribes, la Direcció General d’Urbanisme (DGU), l’Oficina Territorial d’Acció i Avaluació Ambiental de Barcelona (OTAAA) o la Agència Catalana de l’Aigüa (ACA)-.

Altres mesures dirigides a contribuir a la sostenibilitat mediambiental són la cerca de l’eficiència energètica -amb l’eco-concepció dels edificis i l’ús de plaques fotovoltaiques per a autoconsum-, i l’optimització dels recursos, amb el tractament i reaprofitament  del fem generat pels cavalls com a compost, i la reducció del consum d’aigua -amb l’ús d’aigua regenerada de la depuradora o basses de recuperació d’aigua, entre altres mesures-.

 

En xifres

Per fer possible tot plegat, es preveu una inversió inicial de 25 milions d’euros per a la part d’esdeveniments eqüestres i motor. 

També es calcula que es generin al voltant de 200 llocs de treball en la fase final del projecte, a més dels necessaris per a la creació i construcció d’infraestructures, que es puguin crear de manera indirecta per les despeses i les col·laboracions que es volen establir amb proveïdors locals.

 

El projecte tindrà també un important impacte pel que fa a equipament públic amb:

    • 25.000m2 de terreny per a equipament esportiu a l’aire lliure
    • 144.000m2 de zona verda mantinguda. Entre d’altres mesures es preveu la plantació de 700 arbres d’espècies autòctones i l’ampliació en un 50% del sòl agrícola 
    • 3.000 m2 de sostre d’equipaments (Sistema d’equipament Educatiu/Sanitari-assistencial/Associatiu-cultural)

 

Un llarg recorregut

Fa ja quatre anys -2016- que GrandPrix es va implicar en aquest projecte i des de llavors ha treballat en el manteniment de l’espai que ha permès descobrir de nou les antigues graderies i netejar la pista per a evitar la seva degradació. 

En paraules dels impulsors del projecte: “la nostra missió en l’Autòdrom és crear un espai de trobada entre persones, diferents procedències i històries, al voltant del món eqüestre i automobilístic. Amb l’Autòdrom com a icona d’un lloc únic a preservar, embellit per la naturalesa i obert al món i a la comunitat que l’acull”.

 

Esdeveniments especials

En aquests anys l’Autòdrom Terramar ha pogut acollir ja esdeveniments especials com el Ral·li Barcelona-Sitges, un clàssic del vehicle d’època -al març de 2019 i que enguany s’ha hagut de cancel·lar- o com el llançament mundial de la marca Cupra per part de SEAT, al febrer de 2018. 

L’espai també ha estat en el punt de mira de productores de cinema i publicitat i l’han triat com a localització el Grand Tour (Amazon Prime), o aquests últims mesos la signatura britànica de vehicles de luxe Aston Martin, que va triar aquesta ubicació per a donar a conèixer a tot el món la seva última creació -el DBX, el primer SUV de la història de la marca- el desembre passat, o de Peugeot, que va presentar a la premsa internacional la seva gamma de vehicles híbrids aquest febrer, portant el nom de l’Autòdrom, el Garraf i Catalunya arreu del món. En l’àmbit cultural, l’espai també ha estat escenari del vídeoclip del darrer treball del músic Antonio Orozco, “Hoy”, que es va presentar el passat 24 d’abril

 

Sobre GRANDPRIX

GRANDPRIX és un grup franc-espanyol de comunicació i d’organització d’esdeveniments esportius. Compta amb una àmplia experiència en el sector de l’organització d’esdeveniments eqüestres, és el primer grup del sector a França, on organitza concursos hípics en llocs tan emblemàtics per als esports eqüestres com París, Deauville o Fontainebleau, i és el primer grup editorial eqüestre d’Europa, amb més de quaranta col·laboradors treballant des de vuit països diferents del continent.

 

Compromiso con el valor natural del Autòdrom 4