Modernitat i tradició en l’inici de les obres de l’Autòdrom, ara fa 100 anys

Va ser un esdeveniment de primer nivell, tant a Sitges i Sant Pere de Ribes com en el conjunt de Catalunya. L’inici de les obres de construcció de l’Autòdrom Terramar, ara a cent anys, va atraure l’atenció de veïns, visitants, mitjans de comunicació i representants institucionals.

L’acte, el 17 de setembre de 1922, va permetre visualitzar la importància d’una obra i un equipament, que representava la plena modernitat del país i, al mateix temps, la seva competitvitat en un terreny absolutament nou en aquella època, com era el motor. A Europa només hi havia dos circuits per a automòbils: Brooklands, a Gran Bretanya (inaugurat el 1909), i Monza (Itàlia), obert un any abans, el 1921. Als Estats Units també hi havia Indianapolis (1909). I cap més enlloc. Que se’n fes un a casa va representar, per a la gent de Sitges i Sant Pere de Ribes, un motiu de satisfacció, interès i orgull.

L’inici de les obres va estar acompanyat de festes i celebracions que van durar tot el dia. La convocatòria va estar preparada per la societat Autódromo Nacional S.A., impulsora del circuit, però també va comptar amb la implicació dels dos ajuntaments (que no es van estalviar alguna polèmica entre ells) i societats locals.

Que l’abast de la celebració tenia caràcter nacional ho il·lustra la llista de convidats i participants i que el mateix programa d’actes citava l’inici de la convocatòria a les 12h del migdia a l’estació de Passeig de Gràcia de Barcelona. El tren va dur els participants fins a Sitges, on a les 13h es va celebrar una recepció oficial a l’Ajuntament, presidit per l’alcalde Josep Planas i Robert. Hi va assistir el capità general de Catalunya, el marquès d’Estella, que ho va fer en representació del mateix Rei d’Espanya, Alfons XIII.

Després de l’acte a la Casa de la Vila, la comitiva va baixar per les escales de la Punta fins a la Ribera, on hi havia una gernació de persones, que volien ser testimoni del moment i veure en persona als representants institucionals. Els convidats van recórrer tot el Passeig, fins al Park Hotel de Terramar, on van participar en un banquet ofert per la societat. El Passeig Marítim i les primeres cases de Terramar tot just s’havien estrenat i van constituir l’escenari ideal per acompanyar el gran esdeveniment: en acabada la inauguració de les obres es va servir un lunch i concert als Jardins de Terramar. La festa va durar fins la nit, amb un ball al Pavelló de Mar, després d’un castell de focs al Baluard. També les dues societats del Retiro i el Prado es van engalanar i van participar en la festa.

A més del capità general, a l’acte hi van assistir el president de l’Audiència de Barcelona, diputats, alcaldes i regidors de diverses poblacions, a més de representants del Reial Automòbil Club d’Espanya i de l’Aereo Club d’Espanya. Precisament, durant la jornada una avioneta va sobrevolar Sitges, amb diverses maniobres sobre el cel, que van despertar l’atenció del públic.

Amb la inauguració de les obres, la societat va posar la directa i va elaborar un pla per a que en només 300 dies estiguessin acabades, tot i la complexitat d’alguns elements de l’actuació, com la construcció dels revolts peraltats. L’Autòdrom Terramar començava la seva vida com a circuit.