Què va ser de l’Autòdrom Terramar?

Han transcorregut prop de vuitanta anys des que l’Autòdrom Terramar visqués la seva edat d’or sota l’auspici del comte Morawitz. En tot aquest temps, el circuit ideat per Frick Armangué ha passat per diferents mans i ha conegut diversos usos que, sovint van més enllà del aspecte merament automobilístic. Avui, analitzem les claus que han fet de l’Autòdrom el que és ara.

 

Es possible que la gran majoria no sàpiga que l’Autòdrom Terramar no celebra una carrera des de 1956, i que, per insòlit que pugui resultar, gràcies a aquest fet, l’Autòdrom Terramar s’ha mantingut pràcticament intacte al llarg de tots aquests anys. Per entendre com això ha estat possible, hem de remuntar-nos fins a finals dels anys 1930. En aquell moment, l’Autòdrom pertanyia al comte Edgar Ritter von Morawitz, un potentat aristòcrata austríac que va portar el circuit a la seva edat d’or. Durant aquest període, cal fer especial menció a les carreres entre cotxes i avionetes organitzades pel compte, que varen causar furor entre la burgesia barcelonina. A pesar de tot, l’esclat de la guerra civil espanyola va congelar l’activitat del circuit, i la prematura mort del comte al 1945 va portar la família a desentendre’s del projecte, passant aquest a mans d’un intermediari que el vendria anys després.

 

 

Al 1956, un adinerat empresari que tornava de Xile va comprar els terrenys amb l’objectiu d’establir-hi una explotació avícola. El que aquest indià desconeixia es que, amb aquesta decisió, salvaria una de les peces arquitectòniques més emblemàtiques del panorama automobilístic europeu. Així és, l’absència de competició així com l’ús de la pista com a abocador del sobrant de l’explotació varen impedir el desgast del ciment, mantenint el circuit pràcticament intacte. Al negoci avícola el va seguir l’ostracisme al qual es va veure condemnat l’Autòdrom al llarg de les passades tres dècades, fet que, un cop més, ha contribuït a la seva preservació. El compromís y la dedicació de varies generacions de propietaris han permès que l’Autòdrom Terramar s’hagi guanyat, de forma merescuda, la credencial de circuit oval “més antic del món que no ha sigut reformat o modificat de cap manera des de la seva inauguració al 1923”.

Què serà en endavant de l’Autòdrom Terramar és una qüestió que tractarem en un altre moment.

[/fusion_text][/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container]