La història al darrere de l’edifici Champion

A l’interior de l’Autòdrom de Terramar, a pocs metres de la masia de Can Sidós, es troba l’edifici Champions, una estructura que, al llarg de la seva història, ha sigut víctima de diverses llegendes populars.

 

A pesar de que la cultura popular hagi contribuït al llarg dels darrers anys a fer-nos creure que la històrica marca nord-americana Champion va tenir una fàbrica de pistons a l’Autòdrom de Terramar, el cert és que aquesta llegenda popular no és correcte. Del que no cap cap tipus de dubte, es de que el nomenclàtor del edifici Champion a l’Autòdrom té una raó de ser. Per descobrir-la, hem de viatjar fins a principis dels anys 1930, poc temps després de que el cèlebre compte Edgar Von Morawitz adquirís l’Autòdrom de Terramar. L’aristòcrata i militar austríac, gran aficionat al automobilisme, va fundar al seu interior la raó social Construcciones Mecánicas Campeón, dedicada a la fabricació de peces de recanvi i accessoris per automòbils. Amb el pas dels anys, en lloc de “Campeón”, la gent va començar a anomenar-lo “Champion”, fins el punt de que l’anglicanisme va passar a substituir al terme original. Per tant, desmentint el mite, l’espai mai va arribar a acollir una fàbrica de la marca estatunidenca Champion.

La historia detrás del edificio Champion 1

Durant els anys en que la companyia va estar activa, sota la tutela de Von Morawitz, aquesta va col·laborar en la fabricació del Nacional Sitjes, un vehicle de 4 cilindres, de 64×96, amb vàlvules a la culata, de carrera allargada i una potencia de 9 cavalls, fabricat al mateix Sitges. Amb l’esclat de la Guerra Civil, l’any 1936, la marca va passar a anomenar-se Popular Sitjes i es va dedicar, principalment, a la fabricació d’automòbils d’ús militar. Un any després la marca va cessar la seva activitat per complet, i així ho va fer Construcciones Mecánicas Campeón.