Quan els autocicles competien a l’Autòdrom

Les primeres curses de l’Autòdrom, la tardor de 1923, van programar competicions d’automòbils i de motocicletes. Però també d’altres dos models de l’època, que no van tenir gaire més recorregut més enllà dels anys vint: els voiturettes i els autocicles. Els primers eren bòlids de dimensions i cilindrada menors, que les companyies utilitzaven en algunes curses, mentre que els segons van ser automòbils també de tamany més petit, però d’ús més comú, que es van popularitzar en les dècades dels anys 10 i 20 del segle passat.

Els autocicles van ser utilitaris monocilíndrics o bicilíndrics, amb carrosseries lleugeres i de fàcil ús. El seu perfil estava a mig camí entre les motocicletes i els automòbils, amb preus que resultaven més accessibles que aquests darrers i que, a més, també facilitaven una conducció més fàcil. Els autocicles es van popularitzar en diversos països d’Europa a la segona dècada, especialment a França, Regne Unit i Alemanya.

El 1913 es va celebrar la primera competició d’autocicles i poc després de la Primera Guerra Mundial es va dur a terme un Gran Premi d’aquesta categoria a Le Mans (1920). Però poc després, el fabricants van baixar els preus dels automòbils, un fet que acabaria sentenciant els autocicles, que centraven bona part de la seva atracció en resultar econòmics.

La cursa d’autocicles no va faltar en els actes inaugurals de l’Autòdrom, que van convocar competicions durant una setmana. Hi van participar vehicles de 1.100 cc, que havien de realitzar voltes al circuit fins fer 400 quilòmetres.

Inicialment, aquesta cursa estava prevista per a l’1 de novembre, però un fort aiguat va obligar a suspendre-la. La cursa es va celebrar el dia 4 a les 8h del matí (aleshores no hi havia exigències televisives que marquessin els horaris) i el campió va ser el pilot francès Robert Benoist, que, com altres figures internacionals de l’emergent món del motor, van venir a Terramar a competir en les primeres curses del nou Autòdrom.

Benoist va pilotar un Salmsom, que va ser la marca que va compartir protagonisme amb Sunbeam en les principals victòries en les primeres curses. El també pilot francès Albert Divo es va imposar en la cursa d’automòbils, precisament, amb un Sunbeam. Amb el seu triomf, Benoist va ser obsequiat amb una copa lliurada per l’Ajuntament de Sant Pere de Ribes.

El novembre de 1925, en una nova cursa amb diferents categories van tornar a veure autocicles competint a la pista de l’Autòdrom, junt amb altres models, com els mateixos voiturettes i sidecars, a més de les motocicletes i automòbils. Però en aquells anys, els autocicles ja havien començat a deixar de ser interessants per al gran públic i començaven a perdre terreny. A Terramar sempre constarà que van participar en les curses inaugurals.