La masia del Clot dels Frares i els paisatges del pintor Joaquim Sunyer

La masia del Clot dels Frares i els paisatges del pintor Joaquim Sunyer
Imatge actual del Clot dels Frares, a peu de pista

L’Autòdrom de Terramar té dos edificis d’interès i valor patrimonial, que daten de molt abans que el circuit: la masia del Clot dels Frares i Can Sidós. Tots dos estan previstos que es restaurin i se’n recuperi el seu ús amb la reobertura de les instal•lacions, tot mantenint en ambdós casos les seves característiques històriques i artístiques.

El Clot dels Frares és una masia que té els seus orígens, segons diversos documents, en els segles XV i XVI, tot i que hi ha referències anteriors de la torre adjunta. Durant un llarg període de temps va ser un espai de recés per als frares de la Companyia de Jesús, en ple camp i a tocar del mar.
El 1922, l’industrial Francesc Armengol, promotor de la ciutat – jardí de Terranar i de l’Autòdrom, va adquirir la masia i va quedar dins del recinte del nou circuit. De fet, la recta principal passa just davant de les escales d’accés a la casa. L’edifici conserva bona part dels seus trets renaixentistes, si bé el seu llarg abandonament ha malmès una part de la seva estructura interior. Amb el projecte de reobertura de l’Autòdrom aquest edifici podrà ser restaurat.

‘Clariana’, de Joaquim Sunyer‘Clariana’, de Joaquim Sunyer

‘El Clot dels Frares’,de Joaquim Sunyer‘El Clot dels Frares’,de Joaquim Sunyer


Però un altre dels valors del Clot dels Frares és que va servir com a paisatge central o de fons de diverses obres del pintor noucentista Joaquim Sunyer (Sitges, 1874 – 1956). Pintures com Tres nus al bosc, Clariana, El Clot dels Frares o Paisatge de Sitges prenen aquest conjunt arquitectònic com a referència plàstica per a expressar el to mediterrani que caracteritza la seva obra. Aquestes peces de Sunyer van aportar projecció a un espai rural, poc abans que esdevingués un dels elements centrals de l’Autòdrom, a partir de la seva inauguració, el 1923.