La tribuna de l’Autòdrom: punt de trobada d’una història recuperada

Una tribuna on gaudir de les curses per poder seguir al detall l’evolució dels vehicles durant tot el recorregut i, a més, dotada de les comoditats per a un esdeveniment d’aquest tipus. La tribuna és un dels elements més característics de l’Autòdrom i ara serà objecte d’una restauració per adaptar-la al projecte de reobertura de les instal·lacions.

La tribuna de l’Autòdrom: punt de trobada d’una història recuperada

La tribuna es va alçar en el mateix moment de la construcció de l’Autòdrom, l’any 1923, en només quatre mesos. Dissenyada per l’arquitecte Josep Maria Martino (autor de diverses mansions del Passeig Marítim de Sitges), es va estructurar en tres cossos, al mig dels quals hi havia les llotges oficials. La construcció va anar a càrrec de l’empresa Tanner & Eigenheer (amb seu a Barcelona), que va emprar 360 tones de ciment i 64 tones de varetes de ferro, a més d’altres elements, entre els quals una sorra supervisada pel mateix Martino per assegurar-se’n la qualitat. Cent anys després, la instal·lació conserva la seva solidesa estructural.

Al bell mig, les quatre llotges oficials es van idear amb tota mena de detalls per garantir la comoditat dels seus usuaris. Disposaven de menjador, serveis sanitaris amb bany inclòs, calefacció i una zona per a fumadors. Les autoritats que van freqüentar l’Autòdrom durant les curses dels primers anys en van fer un ús a mida d’aquests espai.

En el seu disseny, Martino va tenir una especial cura perquè els espectadors que seien fins al darrer racó de les grades poguessin contemplar tot el recorregut del circuit sense perdre’s cap detall de l’evolució dels monoplaces i les motos. Durant les jornades inaugurals i les primeres curses, la grada es va omplir de gom a gom, així com altres parts del circuit, com a reflex de l’interès i expectació que havia despertat la construcció del primer Autòdrom de l’Estat i el tercer d’Europa.

La tribuna de l’Autòdrom: punt de trobada d’una història recuperada 2               La tribuna de l’Autòdrom: punt de trobada d’una història recuperada 1

Un cop les curses van desaparèixer del circuit –de manera regular als anys trenta i definitiva, als cinquanta– les grades van iniciar una progressiva decadència, si bé van mantenir la seva estructura estable. Durant l’època que l’Autòdrom va acollir una granja avícola –entre els anys seixanta i vuitanta–, en l’interior de la grada es van fer despatxos, que van modificar part del disseny interior original. Als anys noranta va acollir la construcció de les carrosses de Carnaval de la Societat Recreativa El Retiro de Sitges.

En els darrers anys, amb l’entrada de l’empresa Terramar 1923 SL com a nova gestora de les instal·lacions, s’han dut a terme diverses actuacions de millora, enfocades a garantir l’estructura i a que recuperi el seu esplendor noucentista. Un cop comencin les obres d’adaptació del circuit, les grades també seran objecte d’una acurada actuació de restauració.

L’interior de les grades –amb les seves característiques arcades– ha estat un reclam per a diferents empreses i artistes. Cupra va realitzar en el seu interior el llançament mundial de la seva marca el 2018. I l’any passat, el cantant Antonio Orozco va gravar el videoclip del seu èxit Hoy. Altres empreses també han utilitzat aquest espai per a altres tipus d’esdeveniments publicitaris i protocol·laris.